Ljuskice

1-1
1-2
1-3

Lumineers su porculanske ljuspice unaprijed fabrički napravljane i oblikovane i ne zahtijevaju dodatna brušenja zuba. Ekstremno su tanki i velike čvrstoće a samo postavljanje je brzo i bezbolno. Nezaobilazan su dio savršenog Smile Makeovera i mogu u znatnoj mjeri preoblikovati Vaš osmjeh. Njima efektno prekrivamo i prikrivamo postojeće nedostatke, popunjavamo međuprostor, prekrivamo zube sa prebojenom nijansom, te povećavamo vizuelno vremenom istrošene zube. Za postavljanje lumineersa pacijent dolazi samo dva puta u ordinaciju. Tokom prve posjete se uzima otisak vilice i eventualno se pravi fotografija osmjeha i njena analiza. Po potrebi se laserom koriguju desni da bi bile simetrične, a nakon toga se određuje nijansa ljuspica. U toku sledeće posjete se pristupa cementiranju ljuspica i tretman je gotov.

2-1
2-2
2-3

Ljuspice su estetski nadomjesci koji se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje strane zuba, a u svrhu postizanja visoke estetike prednjih zuba tj. lijepog osmjeha. Dvije glavne vrste materijala koji se koriste za izradu ljuspica su kompozit i bezmetalna keramika.

Kompozitne ljuspice se najčešće izrađuju direktno u ustima pacijenta, dakle bez nužne saradnje sa zubotehničkom laboratorijom.
Keramičke ljuspice se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji  press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. Zbog visoke preciznosti ne uzrokuju iritacije, upale i recesije tj. povlačenje desni. Keramičke ljuspice ne mijenjaju boju kao što je to slučaj kod kompozitnog materijala, dugotrajnije su, te zbog refleksije svijetlosti izgledaju prirodnije.

LJUSPICE SE STAVLJAJU KAKO BI:

-korigovali oblik zuba

-korigovali boju

-korigovali položaj, ispunili razmake (dijasteme) među zubima

-produžili kratke zube

Uslov je da zubi nisu jako uništeni karijesom tj. da nemaju velike ispune.
Danas predstavljaju restaurativni estetski izbor u velikom broju kliničkih slučajeva u kojima bi donedavno bile izrađene potpune krunice.